Rahim İçine Aşılama (İntrauterin inseminasyon)

Rahim İçine Aşılama (İntrauterin inseminasyon)

İntrauterin inseminasyon (aşılama yöntemi) yumurtaya ulaşan sperm sayısını arttırmak için yapılan bir işlemdir ve yıkanmış, yoğunlaştırılmış spermlerin kadının rahmine aşılanması esasına dayanır. Bu da döllenme ve gebelik şansını arttırır.

Cinsel birleşmeyi takiben, yalnızca birkaç yüz sperm rahim ağzını geçip fallop tüperinden yumurtaya kadar ulaşabilecektir. Aşılama yönteminde ise milyonlarca hareketli sperm rahim ve fallop tüplerine doğru gönderilmektedir.

Aşılama işlemi kadının yumurtlama zamanı ile aynı zamana denk getirilir. Bu da genellikle hastanın adet döngüsünü kan testleri ve ultrason ile izleyerek dikkatli bir şekilde belirlenir. İşlem sıklıkla HCG enjeksiyonundan 36 saat sonraya planlanır.

Aşılama nasıl yapılır?

Bu laboratuvar uygulamasında spermler önce santifüj edilerek konsantre edilir ve semen sıvısının geri kalanı atılır. Konsantre edilmiş hareketli spermleri içeren bir damla sıvı bir katetere alınır.

Doktorunuz daha sonra rahim ağzını görebilmek için vajinaya bir spekulum yerleştirir. Sonra 1mm’lik kateter rahim ağzından içeri ilerletilerek rahmin içine sokulur. Milyonlarca hareketli ve sağlıklı sperm işte buraya boşaltılır. Aşılama işlemi kısa süren bir işlemdir ve fazla rahatsızlık hissetmezsiniz.

Aşılama ne zaman kullanılır?

Aşılama yöntemi gebelik şansını arttırmak için hemen her zaman kısırlık ilaçları ile birlikte kullanılır, nadir durumlarda yalnız başına da kullanılabilir. Sperm sayısının ve hareketliliğinin bir miktar düşük olduğu vakalarda, rahim ağzının sperm için uygun olmadığı durumlarda, cinsel işlev bozukluğu durumlarında gebe kalmak isteyenlerde aşılama yöntemi kullanılabilir.

Ayrıca açıklanamayan kısırlık vakalarında, kısırlık ilaçları ile birlikte gebelik şansını arttırmak için tedavinin bir parçası olarak uygulanabilir.

Aşılama tedavisinde spermin yumurtaya kendi başına ulaşması ve kendi başına yumurtayı döllemesi gerekir. Bu nedenle de çok düşük sperm sayısı ve motilitesi gibi durumlarda kullanılması uygun değildir. Fallop tüplerinde sorun olan kadınlar için de aşılama yöntemi uygun değildir.

Aşılama ne kadar başarılı?

38 yaşının altındaki kısırlıktan muzdarip hastalar, aşılama yöntemi kısırlık ilaçları ile birlikte kullanıldığında her adet döngüsünde %15 ila 25 oranında gebe kalma olasılığına sahiptir. 38 yaşının üzerindeki kadınlarda ise başarı oranları %5 ila 15 arasındadır.