Yardımcı Uygulamalar

Yardımcı Uygulamalar

Tüp bebek tedavisi uzun soluklu bir maraton gibidir. Bu maratonun sonunda ilk ödül hamilelik haberi olup, asıl ödül 9 ay sonra sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesidir. Bu uzun süreçte çiftlerin yaşadığı sıkıntıları, bu işle uğraşan hekim ve ekibi de yaşamaktadır.

Her olumlu tedavi ekibin moralini daha da arttırırken, olumsuz sonuçlanan tedaviler sonrası da en az aile kadar üzüntü yaşamaktadır. Bu nedenle her çiftin her yönden değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında iyi bir tedavi protokolü ve titiz yumurtlama takibi ve laboratuvar çalışmasını takiben, dikkatli yapılan embriyo transfer işlemi sonucu etkilemektedir.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran birçok uygulama da günümüzde kullanılmaktadır.

EMBRİYO DONDURMA
Tüp bebek tedavisinde amaç, en az sayıda kaliteli embriyo ile sağlıklı bir hamilelik elde etmektir. Şu an ülkemizde kanunlara göre 35 yaş altı hastalarda 1.ve 2. tüp bebek denemelerinde 1 embryo, daha sonraki denemelerde maksimum 2 embryo transferi, 35 yaş ve üstü hastalarda maksimum 2 embryo transferi zorunluluğu vardır. Transfer sonrası kalan kaliteli embriyoların dondurularak saklanması, çift için ilave bir şanstır. Bu saklanan embriyoların ileride tekrar çözülerek transfer edilmesi ile taze embriyo transferine yakın başarı şansı vardır. Birçok vakada taze embriyo ile hamilelik elde edilemediği durumlarda dondurulan embriyoların tekrar kullanılması hem daha pratik hem de ucuz bir yöntemdir. Bunun yanında transfer günü hastayı tehlikeye sokacak herhangi bir sorun oluştuğunda veya transferi engelleyecek rahim kanalında ve rahim içi hastalıkları(polip kanama veya ince rahim içi tabakası gibi) tesbit edildiğinde de embryolar dondurulup daha sonra transfer yapılabilir. Ayrıca hamilelik elde edilmişse, sonradan tekrar bebek yapmak isteyen çiftler bu sayede uzun tedavilere gerek kalmadan, tekrar hayallerini gerçekleştirme olanağına sahip olurlar.

PREİMPLANTASYON GENETİK TANI (PGD)
Tekrarlayan tüp bebek tedavilerinde başarısızlıkta rol oynayan en önemli faktörlerden biri de embriyolardaki kromozom bozukluklarıdır. PGD ile embriyolardan anne rahmine verilmeden önce alınan 1 veya 2 hücrelerin genetik incelenmesi ile sağlıklı olanlar tespit edilip transferi gerçekleştirildiğinde, hamilelik şansının arttığı bilinen bilimsel bir gerçektir. Ayrıca bu yöntemle, ailesel genetik hastalıklar da tesbit edilip sağlıklı embryolar transfer edilerek sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmeside sağlanabilmektedir.

EMBRYO TRAŞLAMA (ASSİSTED HATCHİNG)
Günümüzde lazer veya mekanik teknolojiler kullanılarak kolaylıkla uygulanabilen bu yöntemde embriyoların zarları inceltilerek rahim iç zarına tutunmaları kolaylaştırılmaktadır. Traşlama işlemi embriyo transferi öncesi uygulanmakta olan bir yöntem olup, eskiden sadece ileri yaş ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında uygulanırken, günümüzde neredeyse rutin olarak başarıyı arttırmak için kullanılmaktadır.

BLASTOKİST TRANSFERİ
Embriyolargenellikle rahim içine transferi 2 veya 3 günlerde gerçekleştirilmektedir. Eğer yeterli kalitede embryo var ise embryolar 5 ve 6 günlere kadar laboratuvarda bekletilen blastokist aşamasına gelince transfer yapılabilmektedir. Blastokistin embriyolara göre rahim zarına tutunma şansı yüksek olduğundan tekrarlayan başarısız tüp bebek tedavisi geçiren çiftler için alternatif bir yöntem olarak kullanılabilmektedir.

ENDOMETRİAL KO-KÜLTÜR(YAPAY ANNE RAHMİ)
Endometriyal Ko-Kültür Endometriyal Biyopsi - Ko-Kültür Nedir - Yapay Anne Rahmi Yöntemi - Endometriyal Polip - Yapay Rahim - Yapay Rahim Nedir

Rahim içi doku kültürü uygulaması , tekrarlayan tüp bebek tedavilerine rağmen gebe kalamayan, embriyoları yavaş veya kötü gelişim gösteren çiftlerde yeni bir umut yeni bir yöntemdir . Adetin 21. günü rahim içinden alınan ufak bir doku örneği laboratuar koşullarında ayrıştırılır , hastanın kendi kan serumu ile kültür ortamı oluşturulur ve gerekli hücreler çoğaltılarak dondurulur. Daha sonra hasta tüp bebek tedavisine alınır . Yumurta toplama işlemi yapıldığında dondurulmuş olarak saklanan örnekler çözülür Ko-kültür dediğimiz yapay bir rahim içi dokusu oluşturulur. Tüp bebek işlemi yapılıp döllenme görüldükten sonra oluşan embriyolar transfer işlemine kadar bu doku içinde büyütülür .

Ko – kültür ortamında embriyo ve rahim içi doku arasındaki ilişki vücut içindekine benzer şekilde gelişmekte ve embriyo ile anne adayının rahim iç duvarı hücreleri birbirleri ile tanışmış ve alışmış olmaktadırlar. Embriyo gelişimi için gerekli olan faktörler ve proteinler yönünden oldukça zengin olan Ko-kültür sıvıları içerisinde bulunan büyüme faktörleri ve besleyici maddeler embriyo gelişimini destekler. Ayrıca ortamda oluşan antioksidanlar embriyo için zararlı olabilecek artıkları embriyo çevresinden uzaklaştırır. Yararlı etkilerinden dolayı tekrarlayan tüp bebek tedavisinde başarısız hastalarda ko- kültür iyi bir alternatif oluşturur.

LAPAROSKOPİ İLE TÜPLERİN ÇIKARILMASI
Enfeksiyon sonucunda uçları tıkanan tüplerde biriken sıvı zaman zaman rahim iç zarına salınmakta ve bu sıvının embriyoların tutunmalarını zorlaştırdığı bilinen bir gerçektir. Böyle bir bulgunun ultrasonografi ile saptanması çok kolaydır ve tüp bebek tedavisi öncesi laparoskopi ile bu kanalların çıkarılması başarıyı arttırmaktadır.

MİKROSKOPİK TESE (MİKRO TESE)
Özellikle menide sperm hücresi olmayan erkeklerde sperm elde etmek için kullanılan TESE veya TESA gibi klasik işlemlerde sperm bulma şansı yüzde 30-40 civarında iken mikroskop eşliğinde yapılan sperm arama işlemi olan Mikro TESE’de sperm bulma şansı yüzde 60- 70’lere yükselmektedir.

YUMURTA HÜCRELERİNİN LABORATUVARDA OLGUNLAŞTIRILMASI = İN VİTRO MATÜRASYON (IVM)
İn Vitro Matürasyon olarak bilinen bu yöntem özellikle son yıllarda sıkça gündeme gelmeye başlamıştır. Prensip olarak yumurtlama tedavisinde kullanılan ilaçları kullanmadan yumurtalıklarda bulunan küçük ve olgunlaşmamış yumurta hücrelerinin elde edilerek laboratuvarda olgunlaştırılmasıdır. Laboratuvarda özel sıvılarda 24 ile 48 saat kadar bekletilen yumurta hücreleri daha sonra sperm ile mikroenjeksiyon yapılır ve gelişen embriyolar rahim içine verilir. Polikistik over adı verilen ve yumurtlama tedavisi ile aşırı gelişme gösteren ve aşırı uyarılma (OHSS) adı verilen bir duruma neden olan kadınlarda bu yöntem oldukça faydalıdır. Ayrıca ilaçlara az cevap veren vakalarda da olgunlaşmamış yumurtaları dışarı alarak laboratuvar ortamında geliştirmek başarıyı getirebilmektedir. Günümüzde bu teknoloji ülkemizdeki gelişime paralel merkezimizde de başarı ile uygulanmaktadır.

Bu bahsedilen bütün yöntemler Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Tüp Bebek Merkezimizde uygulanmaktadır.

Bebek özlemi çeken tüm çiftlerin hayallerinin gerçekleşmesi dileğiyle…